19 Şubat 2013 Salı

Dış Cephe Mantolama

mantolama fiyatları Günümüzde, dış cephe mantolama uygulamalarında birçok çözümle karşılaşılır. Kullanım yeri ve amacına bağlı olarak, çeşitli malzemelerle oluşturulan farklı detaylar, avantaj ve dezavantajlarına göre tercih edilmektedir. Binalar farklı yapı elemanlarının bir araya gelmesiyle oluşan bir bütündür.

Duvar elemanları, kolonlar, kirişler, pencereler vb. Bunların birinin dahi eksikliği, bütünün oluşmasına engel olmaktadır. Benzer şekilde, binalarımızı yalıtırken de binamızın bir bütün olduğu anlayışına aykırı bir davranış, derhal kendini göstermekte ve problemler ardı ardına devam etmektedir. Her şeyden önce dış cephe yalıtım dış cephe mantolama sistemi binaya bir defaya mahsus ve karşılık beklenerek yapılan bir yatırım olmasından dolayı önemli maliyetler gerektirir. Bundan dolayı yatırımın boşa gitmemesi için uygulama profesyonelce yapılmalıdır. Isı yalıtım malzemelerinin bölge ve yıllık sıcaklık farkı göz önünde bulundurularak seçilmesi gerekir.






Binaların yalıtılmasında en önemli amaç ısı köprülerin oluşmasına engel olmaktır. Isı köprüsü, yapılarda iç yüzey sıcaklığı ile dış yüzey sıcaklığının farklı olmasından dolayı ısının az yoğun ortamdan çok yoğun ortama hareket etmesi sırasında izlediği yoldur. Isı köprülerine diğer bir deyişle ‘Isı Yalıtım Zırhındaki Delikler’ denilebilir ki bu deliklerde meydan gelen ısı kaybı kimi zaman %20-50 değerlerine çıkmaktadır.












Binalarda ısı köprüleri oluşumunun önüne geçilmemesi halinde duvar-kiriş-tavan birleşim bölgelerinde yoğuşma olma riski mevcut olmakla birlikte oluşan neme bağlı olarak küflenme, çatlama ve konfor şartlarının ortadan kalkması gibi durumlar meydana gelir. Ayrıca söz konusu bölgenin soğuk tarafında korozyona uğrama meydan gelir. Isıtılan mekanda ısı kaynağının kesilmesine müteakip çok hızlı bir soğuma meydana gelir.

Binaların ve yapıların yalıtılmasında bir çok yöntem mevcut olmakla birlikte hangi yöntemin ve malzemenin en iyisi olacağı konusunda; yapının yüksekliği, konumu (kuzeye bakan duvarlar, bitişik yapılar, günlük güneşlenme miktarı vb...) ve ısıtılacak bölgeden istenen konfor şartları rehberlik eder. Çatı, taşıyıcı sistem, dış duvarlar ve temel bir binanın temel elemanlarıdır. Binanın ömrünün uzun olması ve içinde uygun konfor şartlarının sağlanabilmesi için bu ana yapı elamanların çok iyi bir biçimde yalıtılması gereklidir. Bu nedenle binaların ısı yalıtımı, ‘Çatılarda ısı yalıtımı duvarlarda ısı yalıtımı, döşemelerde ısı yalıtımı ’ olarak ele alınıp uygulanır.

Dış Cephe Mantolama Hizmeti

İlk olarak kullanılacak malzemeler tam olarak belirlenmelidir, daha sonra mantolama tekniğinin uygulanacağı yapı ile ilgili gerekli ölçüler alınmalıdır. Ölçümler yapılırken hassas ölçekler kullanılmalı, tüm detaylar göz önünde bulundurularak iyi bir plan cetveli oluşturulmalıdır.
Dış cephe mantolama ile oratalama olarak  %50 ile %60'lık ısı yalıtım tasarrufları sağlanabilmektedir. Dış cephe mantolama ile ev ekonomisine, ülke ekonomisine fayda sağlamakla birlikte uzun vadeli olarak doğaya sağlayacağı faydalarda göz ardı edilmemelidir.
 
 

Söve

SÖVE NEDİR

Söve cephe tasarımı, söve imalatı ve söve montajı firmamız Bina Yapı tarafından yapılmaktadır.Süsleme ve detay çözümlemelerde kullanılan kapı ve pencere söveleri değişik model ve ebatlarda üretilebilmektedir.Söve binalara dekoratif bir görünüm kazandırır. Dış cephelerde söve uygulaması yapılırken yağmurla birlikte kendini yıkama ve temizleme özelliği olan özel boyalar kullanıldığı zaman sövelerin zaman içinde kirlenmesi önlenmiş olur. Söveler, kilit taşları,taçlar,kat silmeleri, sütunlar yapıların dış cephesinde değişik yerlerde süsleme elemanı olarak kullanılmaktadır. Söve uygulaması iyi yapıldığı takdirde yapı ömrüne eş değer ömre sahip olmaktadır. Söve fiyatları metretül olarak hesaplanır. Sövelerin modellerine göre fiyatlarda farklılık göstermektedir.Dış cephelere uygulanan söveler hammaddesindeki köpüğün dansitesi yüksek olduğu için, % 50 ile %70 gerçek oranda ısı yalıtımı sağlamaktadır.

söve kaplama
 Söve, kısaca pencere ve kapı kenarlarına uygulanan dekoratif profillere verilen ad olmakla birlikte halk arasında tüm dekoratif bina süsleme elemanlarına (kat silmesi, saçak silmesi, çatı silmesi, denizlik profili, köşe profili, kolon, sütun, harpuşta, payanda, kilit taşı v.b.) verilen genel ad olarak da bilinmektedir.

Tarihten bugüne birçok malzemeden söve imalatı yapılmıştır. İnşaat sektöründe yapının özellik ve tasarımına göre en yaygın olarak rağbet gören ahşap söve, taş söve, mermer söve, beton söve (prekast), Pvc söve, alçı söve olanları olmuştur. Özellikle dünyada ve Türkiye’de ısı yalıtım sistemlerinin (mantolama sistemleri) gelişmesi bu sistemlerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek, bu sistemlerle mükemmel uyum gösterecek söve elemanların ihtiyacını doğurmuştur.

Mantolama

ısı yalıtımı
 
Mantolama, sadece ısı yalıtımını değil, ses yalıtımını da sağlamaktadır. Mantolama yönteminde kullanılan yalıtım levhası, ses yalıtımı konusunda da gayet başarılıdır. Bu şekilde dışarıdan gelen seslerin yapı içerisine girmesi engellenmiş olur, aynı şekilde içerideki seslerin dışarıya çıkması da engellenmiş olacaktır. Özellikle gürültülü ve kalabalık alanlarda bulunan yapılarda çok işe yarayacak olan mantolama yöntemi, yalıtım konusunda tam bir uzmandır. 

Mantolama işlemi yapılmadan önce iyi bir plan cetveline ihtiyaç vardır. İlk olarak kullanılacak malzemeler tam olarak belirlenmelidir, daha sonra mantolama tekniğinin uygulanacağı yapı ile ilgili gerekli ölçüler alınmalıdır. Ölçümler yapılırken hassas ölçekler kullanılmalı, tüm detaylar göz önünde bulundurularak iyi bir plan cetveli oluşturulmalıdır.

Binalarda Mantolama İşlemi

Mantolama işleminin uygulandığı yapı, diğer bütün fiziksel niteliklere tam olarak sahip olmak zorundadır. Bir inşaatta olması gereken her şey, mantolama işlemi öncesinde de sağlanmalıdır. Mantolama işlemi, sadece yalıtım ve görsel güzellik esasına bağlı olarak çalışır ve dolayısıyla inşaatın diğer birimleri ile doğrudan bir ilişkisi söz konusu değildir. Mantolama, binanın dış ya da iç cephesine herhangi bir şekilde zarar vermez, aksine yapıyı fiziksel etkenlerden de korur. Bu yönü ile bakıldığı zaman mantolama işleminin, dolaylı olarak yapının geneline farklı katkılar sağladığı söylenebilir.